Oldal tetejére

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
Bajza Lenke Általános Iskola
Bajza Lenke Általános Iskola
Bajza Lenke Általános Iskola
Bajza Lenke Általános Iskola
Bajza Lenke Általános Iskola

Bajza Lenke Általános Iskola Zsámbok

djBajza Lenke Általános Iskola 2116 Zsámbok, Bajza Lenke tér 17.

Telephone: +36-28-592-045

e-mail: zsambokblisk@bajza-zsambok.edu.hu

Get Adobe Flash player

Iskolánk, a Bajza Lenke Általános Iskola egy vidéki kis faluban, Zsámbokon működik. A település Gödöllő mellett, Pest megye szélén fekszik. Lakosainak száma 2400 főre tehető, ennek megfelelően tanulóink létszáma sem túl magas, 210 fő. A falu központi részén helyezkedik el az iskola, az óvoda, az orvosi rendelő, a műemlék jellegű, barokk stílusú Szent Erzsébet római katolikus templom, a népi hagyományokat őrző falumúzeum, a polgármesteri hivatal, az üzletsor, valamint a buszforduló.

 

A lakosság művelődését a József Attila Művelődési Ház gyermek és felnőtt könyvtárral, Kábel TV képújsággal, stúdióval segíti.

 

A gyermekek nevelését egy általános iskola és egy óvoda biztosítja. Intézményünk beiskolázási körzete a település közigazgatási területe.

 

A faluban a paprikatermesztés régi hagyomány. A családok fő- vagy mellékjövedelme származik a kertekből, de munkalehetőséget biztosít a helyi tsz, kisvállalkozások egy-két üzeme, és többen Gödöllőn vagy a fővárosban vállalnak munkát.

 

Természetesen itt is élnek hátrányos helyzetű családok. Tanulóink 42%-a ilyen családban növekszik. Ezek között a gyermekek között sok a szociálisan éretlen, akik nehezen illeszkednek be a közösségbe, nem rendelkeznek megfelelő én-tudattal, biztonságérzettel, az ingerszegény otthoni környezet nem segíti elő érzelmi gazdagodásukat. Nem könnyű velük kontaktust teremteni, megnyerni őket pedagógiai elképzeléseinknek. Iskolánk az IPR-rendszer működtetésével, felzárkóztató tevékenységgel segíti ezeket a tanulókat.

 

Az iskola alapításának éve a II. világháborút követő törzskönyvi bejegyzés szerint: 1772. A helyi oktatásügy története az 1800-as évek elejéig követhető visszamenőleg. Iskolánk helyén egykor vendégfogadó állt, ezt vásárolta meg a község, és alakította át két tantermes iskolává. Ehhez az iskolaépülethez csatlakozott L alakban az új szárny 1928-ban, így a tantermek száma hatra növekedett. 1974. szeptember elsején került átadásra az iskola új szárnya U alakban. Ez a bővítés teljes egészében társadalmi összefogással épült. A tanulók étkeztetését, napközis ellátását kívánták így megoldani. 1981-ben készült el a vizesblokk, ez a bővítés szintén a szülők tevékeny közreműködésével épült, melyet 1996-ban átépítettek a kor igényeinek megfelelően. A létesítmény hozzájárult a tanulók egészségügyi kultúráltságának fejlesztéséhez. Fenntartó önkormányzatunk 2002-ben az épületet két új tanteremmel bővítette, 2003-ban pedig részben pályázati támogatással folytatódott az építkezés.
Az iskola főépületében elkészült az aula, ami kiválóan alkalmas rendezvények lebonyolítására, és egyben e közösségi tér az épület központjává vált. Az iskolában 8 osztályterem, két csoportbontásra alkalmas terem, technika és számítástechnika szaktanterem valamint tornaterem segíti a nevelő-oktató munkát. További helyiségek még az ebédlő-melegítőkonyhával, a nevelői szoba, az iskolatitkári iroda és az igazgatói szoba.

 

Délután van a napközis foglalkozás, a tanulószoba, a szakkörök, a tömegsport, kézilabda-, fociedzés, zenei előképző, szolfézs-, zongoraóra valamint a diákönkormányzat rendezvénye. Iskolánk könyvtárhelyiséggel is rendelkezik. A tornaterem egy különálló épületben található az iskola udvarán belül, a kiszolgáló helyiségekkel együtt (öltöző, vizesblokk). Szabadtéri sportolásra a kb. 200 méterre található salakos pályán van lehetőség. Az iskolai gyakorlókert az iskolától kb. 100 méterre található.

 

Iskolai munkánk kiemelt feladata, hogy tanulóink minél magasabb szinten birtokolhassák azokat a kulcskompetenciákat, képességeket, jártasságokat és tudásanyagot, amelyek lehetővé teszik számukra a további tanulás eredményességét, és kiegyensúlyozott, a felnőttek világában is boldogulni tudó emberekké váljanak.

 

 

 

 

 

Eseménynaptár

Szeptember 2022
H K Sz Cs P Szo V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2