Oldal tetejére

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
Bajza Lenke Általános Iskola
Bajza Lenke Általános Iskola
Bajza Lenke Általános Iskola
Bajza Lenke Általános Iskola
Bajza Lenke Általános Iskola

Bajza Lenke Általános Iskola Zsámbok

djBajza Lenke Általános Iskola 2116 Zsámbok, Bajza Lenke tér 17.

Telephone: +36-28-592-045

e-mail: zsambokblisk@bajza-zsambok.edu.hu

Get Adobe Flash player

„Nagy Zsámbokba hét úton kell bemenni…”

hangzik szülőfalunk egy népdalának első mondata.

     Igen, ZSÁMBOK és nem Zsámbék. Egy betű csupán a különbség, a mi községünket azonban gyakran sérti a névcsere. Ezért minden tevékenységünkkel arra törekszünk, hogy ZSÁMBOK neve is olyan ismerősen csengjen a fülekben, mint a méltán híres másik Pest megyei településé.

     De mire is vagyunk, lehetünk olyan büszkék?

     Mindenekelőtt elődeinkre, a zsámboki dolgos emberekre, akik – csakhogy a legutóbbi „történelmi” tettüket említsük – az országban elsőként vívták ki a település közigazgatási önállóságát. Nem kis civil kurázsi, önérzet kellett ehhez. Sokan követtek bennünket, de az úttörők mi voltunk.

     Büszkék vagyunk sajátos népi építészetünkre. A paraszti építészetre oly jellemző háromosztatú házak nálunk is jelen vannak. Különlegesek azonban a házak oromzatai. A fából készült homlokfalak virágmotívumokkal, nap-holdszimbólumokkal díszítettek. Kihagyhatatlan volt a ház építésének évét megjelölni, illetve az építtető házaspár nevének kezdőbetűit feltüntetni. A falu központjában lévő Falumúzeumunkban mindezen tárgyiasult emlékek megtekinthetők.

     Gazdag népi hagyományrendszerünkről több könyv is szól. Ezek szerzője, falunk szülötte Lapu Margit néni, aki visszaemlékezve gyermekkora mindennapjaira, tulajdonképpen az akkori - két világháború közötti - , még élő hagyományokat örökítette meg. Leírt gyermekjátékai, mondókái, népdalai igazi tiszta források múltunk kutatásában.

      Talán egyik legszebb sajátosságunk mai is élő népviseletünk. A hatvan év fölötti asszonyok még mai hordják a sokszoknyás, díszes zömében kézzel készített népviseletet. Ha valaki a vasárnapi mise vége körül autózik át Zsámbokon, akkor maga is láthatja a katolikus templomból kisétáló, népviseletbe öltözött néniket.

     Végül büszkék vagyunk településünk mai lakóira, akikkel a múlt év óta hagyományteremtő jelleggel, igazi összefogással kétnapos Lecsófesztivált rendeztünk… A reményeink szerint minden év augusztus 20.-a előtti hétvégén rendezzük meg ezt a faluünnepet.

 

 

Eseménynaptár

Szeptember 2022
H K Sz Cs P Szo V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2