Oldal tetejére

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
Bajza Lenke Általános Iskola
Bajza Lenke Általános Iskola
Bajza Lenke Általános Iskola
Bajza Lenke Általános Iskola
Bajza Lenke Általános Iskola

Bajza Lenke Általános Iskola Zsámbok

djBajza Lenke Általános Iskola 2116 Zsámbok, Bajza Lenke tér 17.

Telephone: +36-28-592-045

e-mail: zsambokblisk@bajza-zsambok.edu.hu

Get Adobe Flash player

képes élménybeszámoló 

A 2017/18-as tanév 2. félévéven ismét lehetőségünk nyílt részt venni a hetedik osztályosok számára kiírt pályázaton, melynek célja anyagi támogatás elnyerése egy pár napos határon túli kiránduláshoz, valamint az ottani magyar gyerekekkel kapcsolatok építése. Úticélként Kalotaszentkirályt választottuk, ahol – testvériskolánk pedagógusai és diákjai közreműködésével – már több sikeres látogatáson vehettek részt iskolánk tanulói. Szerencsére a pályázatunkat kedvezően bírálták el, így a jelenlegi hetedik osztályosaink négy felejthetetlen napot tölthettek el ebben a csodás kis faluban 2018. szeptember 26-29-ig.

 

1. nap

Autóbusszal indultunk el szerdán reggel az iskolánk elől. Az utazással töltött néhány óra viszonylag hamar eltelt, dél körül már Nagyváradon voltunk. A Szent László templom előtt meghallgattuk Szent László királyunk utolsó győzelméről szóló mondát Nyika-Gáspár Norbert tolmácsolásában, majd körülnéztünk a templom belsejében is.

Délután megálltunk Körösrévnél, ahol a Zichy-cseppkőbarlangot néztük meg. Igaz, hogy az oda vezető úton néhányan eltévedtek, de végül mindenki célhoz ért. Kalandos túrát tehettünk a föld alatt, a Királyerdő-hegység mészkőgyomrának belsejében. Néhányan a Szerelem forrásából is ittak, a természetkedvelők pedig karnyújtásnyi távolságból csodálhatták meg a barlang lakóit, a denevéreket. 

Estére érkeztünk meg a kalotaszentkirályi Ady Endre Iskola Kollégiumához. Finom vacsorával vártak bennünket, és a bentlakókkal is gyorsan összebarátkoztunk.

 

2. nap

A következő délelőttöt a faluban és az iskolában töltöttük. Megismerkedtünk az ottani hetedikesekkel. Meglepetésünkre ők csak nyolcan vannak! Itthonról egy kis ajándékcsomagot vittünk nekik, melyek összeállítását köszönjük a hetedikes szülői munkaközösség tagjainak.

 

Amíg a vendéglátóink az iskolában tanultak, mi megnéztük a falu néhány nevezetességét. Berda Máté, helybéli 8. osztályos tanuló kalauzolt bennünket. A helyi református templom mindannyiunknak érdekes volt, hiszen ilyet még nem sokan láttunk belülről.

 

Ezt követően megnéztük a Tájházat, ahol a gazdag helytörténeti gyűjteményről, a régi falusi életről idegenvezetőnk, Máté sok érdekességet mesélt nekünk. Néhány hasonlóságot is felfedeztünk a zsámboki és a kalotaszentkirályi hagyományok között.

A következő állomás az iskola mellett kialakított Ady-emlékszoba volt. Itt Ady Endre életéről, családjáról láthattunk fotókat, korabeli újságcikkeket. Megtudtuk, hogy ebben a faluban írta A Kalota partján című versét, melyet később meg is hallgattunk, miután koszorút helyeztünk el a költő emlékműve előtt.

Végül visszatértünk az iskolába, ahol a helyi hetedikesekkel egy kézműves foglalkozáson vettünk részt Mártika néni vezetésével. Fém domborművet mintáztunk, majd ezt ráhelyezve egy fémdobozra ceruzatartót készítettünk.

Délután a hetedikeseink együtt kirándultak a havasrekettyei Menyasszonyfátyol-vízeséshez. Szép időben, szép tájakon barangolhattunk a közeli erdőkben Lovász Edit, vendéglátóink osztályfőnöke vezetésével.

3.nap

 

 

Péntekre egész napos kirándulást terveztünk Tordára, közösen a kalotaszentkirályiakkal. Ők azonban sajnos nem tudtak velünk jönni iskolai elfoglaltságuk miatt, így magunkban indultunk el a másfél órás útra. Először a Tordai Sóbányát kerestük fel. Kicsit sokáig kerestük ugyan, de végül megérkeztünk. Páratlan látványban volt részünk!

 

Délután a Szent László királyról szóló mondából jól ismert Tordai-hasadékot látogattuk meg. Elámultunk, hogy mekkora sziklafalak szegélyezik a kicsiny Torda-patakot. Valóságos törpének érezhettük magunkat, miközben a szűk szurdokvölgyben lépkedtünk a csúszósra lecsiszolt köveken. Ez egy igazán kalandos gyalogtúra volt!

4. nap

 

A hazaindulás napján is vártak még bennünket érdekes látnivalók, mi mégsem izgalommal ébredtünk. Mindenki sajnálta, hogy eltelt ez a néhány nap, és el kell búcsúznunk a vidám kollégiumi estéktől, a kalotaszentkirályiaktól. Reggel már otthonosan mentünk a kisboltba, ám szomorúak voltunk, hiszen ez volt a faluban az utolsó túránk.

 

Aznapi első állomásunk Körösfőn volt, ahol a helyi református templomba látogattunk el. Az 1700-as években épült és berendezett templom sokban hasonlított a kalotaszentkirályihoz, eredeti berendezése miatt mégis ámulatba ejtő volt.

Rövid utazás után Csucsán, Ady Endre és felesége, Boncza Berta egykori kastélyánál álltunk meg, ahol a költő emlékére berendezett szobát néztük meg. Emellett egy régi ortodox fatemplom apró épülete és az ott szolgálatot teljesítő apácák keltették fel itt a figyelmünket.

 

A következő rövid pihenőnket a Királyhágónál tartottuk, és egy utolsó pillantást vetettünk Erdély, „az erdőn túli területek” gyönyörű hegyeire, erdeire. Sokan kívánták magukban: „Bárcsak hamarosan visszatérhetnék!”

 

Romániai utazásunk utolsó állomása Nagyszalontán volt, a gyönyörűen felújított Arany János Emlékmúzemban. A gyűjteménynek a város egykori várának fennmaradt toronyépülete, a Csonka-torony ad helyet. Modern és szórakoztató formában idézhettük fel, amit tavaly a költőről és a verseiről tanultunk, valamint új ismereteket is szerezhettünk.

Ezután Méhkeréknél léptünk Magyarország területére – kisebb várakozás után. Innen néhány óra alatt, estére értünk Zsámbokra.

 

Köszönetnyilvánítás

 

Köszönjük az Emberi Erőforrások Minisztériumának, hogy anyagi támogatásával lehetővé tette az utazást, a Dunakeszi Tankerületi Központnak, hogy iskolánkat segítette a pályázat elkészítésében, a szülőknek, akik biztosították, hogy gyermekük gondtalanul részt vehessen a kiránduláson. Köszönjük a kalotaszentkirályi Ady Endre Iskola diákjainak és pedagógusainak, hogy vendégül láttak minket, és bepillantást engedtek iskolájuk és kollégiumuk hétköznapjaiba. Nagy segítségünkre volt Okos-Rigó Dénes igazgató úr, Lovász Edit osztályfőnök, Berda Máté tanuló és Kolcsár Attila gondnok, aki a kellemes szállásról és a finom ételekről gondoskodott. Köszönjük Szilágyiné Márkus Mária projektmenedzserünknek, hogy a programok gördülékeny lebonyolítását vigyázta. Külön köszönet illeti a szülői munkaközösség két tagját, Gódor Mónika Erikát és Bagó Anikót önzetlen segítő munkájukért, valamint a kísérőként és aktív közreműködőként velünk utazó pedagógusokat, Lapu Mártát és Lázárné Both Máriát, akik a gyerekek ismereteit gazdagították, tevékenységükkel hozzájárultak a kirándulás programjának színesebbé, tartalmasabbá tételéhez.

 

 

 

Eseménynaptár

Szeptember 2022
H K Sz Cs P Szo V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2