Oldal tetejére

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
Bajza Lenke Általános Iskola
Bajza Lenke Általános Iskola
Bajza Lenke Általános Iskola
Bajza Lenke Általános Iskola
Bajza Lenke Általános Iskola

Bajza Lenke Általános Iskola Zsámbok

djBajza Lenke Általános Iskola 2116 Zsámbok, Bajza Lenke tér 17.

Telephone: +36-28-592-045

e-mail: zsambokblisk@bajza-zsambok.edu.hu

Get Adobe Flash player

„HATÁRTALANUL!” PROGRAM A BAJZA LENKE ÁLTALÁNOS ISKOLÁBAN

A pályázatról…

Az elmúlt tanév második felében az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő a Határtalanul! program keretében pályázatot hirdetett „Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek” címmel. A program célja, hogy minél több magyarországi tanuló részt vehessen állami támogatással egy olyan osztálykiránduláson, mely a határon túli magyarlakta területek valamelyikére irányul. Mivel a Határtalanul! a nemzeti összetartozás operatív programja, az egyik fő célja az, hogy határon innen és túl élő magyarok között személyes kapcsolatok épüljenek és mélyüljenek el, valamint hogy diákjaink közvetlen tapasztalatokat szerezzenek a külhoni magyarság életéről.

 

Úgy döntöttünk, érdemes megpróbálkozni a pályázat adta lehetőséggel, és 2014 áprilisában benyújtottuk a pályázati anyagot. Június végén derült ki, hogy nyertünk, vagyis iskolánk hetedik osztályos tanulói a 2014/2015-ös tanévben elutazhatnak a romániai Kalotaszentkirályra úgy, hogy az utazási és a szállásköltséget a pályázaton nyert összegből tudjuk fedezni.

 

 Miért éppen Kalotaszentkirály?

Ez a békés kis falu Bánffyhunyadtól 6 km-re délnyugatra, az Erdélyi Szigethegység vonulatai és dombja által meghatározott Felszegi-medencében terül el, a Vigyázó-hegység vagy Kalota-havas (Vlegyásza) hegytől délkeletre. A települést kettészeli a Kalota-patak, a jobb parton található Zentelke, a bal parton pedig Szentkirály, melyek 1968-ban egyesültek. Ma kb.1200 lélekszámú a főként magyarok lakta település, mely az Ady Endréről elnevezett magyar tanítási nyelvű általános iskolával büszkélkedhet. A település gazdag néphagyományából, kulturális értékei közül is kiemelkedik a vidék néptánc kincse, színpompás népviselete és jellegzetes építészeti emlékei.

Az Ady Endre Általános Iskola és a mi iskolánk több éve testvériskolai kapcsolatot épített ki, melyet azóta is intenzíven ápolunk közös táborozások, pályázatokon és rendezvényeken való részvétel, valamint baráti látogatások formájában.  Így a Határtalanul! pályázat határon túli kirándulásának úti céljául, a baráti kapcsolatok további építése színteréül Kalotaszentkirályt választottuk.

 

A kirándulás és az azt kísérő iskolai programok

            A pályázatunk címe: Közös kincsünk: a Kárpát-medence – természeti értékeink határon innen és túl. Célja, hogy tanulóinkat megismertessük egy olyan magyarok lakta területtel, melynek  természeti szépsége, nemzeti összetartozása, a magyarságtudatának őrzése példaértékű. Szeretnénk, ha barátságok alakulnának ki az ott élő gyerekekkel,  emellett arra is törekszünk, hogy diákjaink bővíthessék természettudományi ismereteiket , illetve a meglévőket a gyakorlatban kipróbálhassák.  

A kirándulást megelőzi 3 tanítási óra, melyen a hetedik osztály vesz részt. Ezek tartalma a következő: Kalotaszeg története, jelene, a toleráns és együttműködő viselkedés szabályainak elsajátítása, a kirándulás részletes programjának, természetvédelemmel kapcsolatos feladatainak megismerése, tánclépések, népdalok megismerése. Ezután az előkészítő órákon hallottak alapján a hetedikesek egy vetélkedőn adhatnak számot arról, milyen információkat sikerült megjegyezniük az úti céllal kapcsolatosan. Vállaljuk azt is, hogy az osztályból 2-2 tanuló kisdolgozatot készít a testvériskolánk és a Holocén Egyesület által kiírt Föld-napi pályázat kiírásának megfelelően, melyet Kalotaszentkirályon kiselőadás formájában fognak bemutatni.

A kirándulásra 2015. április 23-26-ig kerül sor. Az első napon Nagyváradon teszünk egy rövid látogatást, majd tovább indulunk Vársonkolyosra, ahol találkozunk a kalotaszentkirályi hetedikesekkel. Megnézzük a Sebes-Körös szurdokvölgyét, a vállalkozó kedvűek pedig túrázhatnak a Szelek barlangjában.

 

 

A második nap programja az Ady Endre Általános Iskola Föld-napi programjain való részvételből, a falu nevezetességeinek megtekintéséből, valamint a Székelyjó-vízeséshez tett kirándulásból áll. Estére a helyi tánccsoporttal közös táncházat terveztünk.  

A harmadik napra kolozsvári kirándulást terveztünk, melyen megnézzük Mátyás király emlékművét, a Szent Mihály templomot, valamint a Babes-Bolyai Tudományegyetemhez tartozó botanikus kertet. Az utolsó kalotaszentkirályi esténken - felhőmentes égbolt esetén -  egy csillagászati foglalkozással búcsúzunk el a hangulatos kis falutól.

 A negyedik napon, vagyis a hazautazás napján sétálunk még egyet Kalotaszentkirály utcáin, majd Körösfőn teszünk egy kis kitérőt. Csucsán is megállunk, hogy megnézzük az Ady Endre Emlékházat, majd hazafelé indulunk.

 

            A hazaérkezés után nem érnek véget a Határtalanul! pályázattal kapcsolatos programok az iskolában. Szándékunkban áll a leendő hetedikesek számára egy előadást tartani az összegyűjtött élményekből, tapasztalatokból fényképek segítségével, hogy a következő tanévben ők is hasonló lelkesedéssel induljanak útnak. Ezen kívül 2015. június 4-én, a nemzeti összetartozás napján témanapot rendezünk a hetedik osztályosok aktív közreműködésével, melynek célja az, hogy az iskola valamennyi tanulójával megosszuk élményeinket megismertetve őket egy tőlünk térben viszonylag távol eső tájegység, de egy közeli kultúra értékeivel, sajátosságaival, melynek négy napig mi is részesei lehettünk. A bemutatni  tervezett tematikus egységek: 1. Kolozsvári barangolás 2. Hogyan lesz a forrásból folyó? 3. Máshol élünk, de a szívünk egyformán dobban - gyerekek Kalotaszentkirályon 4. Természetvédelem a Kárpát-medencében 5. A természet vizsgálata a gyakorlatban - megfigyelési módszerek megismertetése és kipróbálása 6. Néprajz, zene, tánc - közös gyökereink felfedezése 7. A Kárpát-medence élőhelyei, élővilága.

            Reméljük, hogy jól tudunk majd élni a pályázat adta lehetőséggel, és minden hetedikes diák maradandó élményekkel, életre szóló emlékekkel tér majd haza. Arra törekszünk, hogy tapasztalatainkból annyit közvetítsünk iskolánk többi tanulója felé, amennyit csak tudunk, hogy általunk ők is részesei lehessenek a nemzeti összetartozás érzésének.

Drabos Sándorné

 

a pályázat koordinátora

Eseménynaptár

Szeptember 2022
H K Sz Cs P Szo V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2