Oldal tetejére

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
Bajza Lenke Általános Iskola
Bajza Lenke Általános Iskola
Bajza Lenke Általános Iskola
Bajza Lenke Általános Iskola
Bajza Lenke Általános Iskola

Bajza Lenke Általános Iskola Zsámbok

djBajza Lenke Általános Iskola 2116 Zsámbok, Bajza Lenke tér 17.

Telephone: +36-28-592-045

e-mail: zsambokblisk@bajza-zsambok.edu.hu

Get Adobe Flash player

Kalandozások Erdélyben

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma  a 2015/16. tanévben is meghirdette Határtalanul!- Osztálykirándulás hetedikeseknek – programját, melyre az alacsony osztálylétszám miatt a Valkói Móra Ferenc Általános Iskolával közösen pályáztunk. A program célja, hogy minél több magyarországi tanuló részt vehessen állami támogatással egy olyan osztálykiránduláson, mely a határon túli magyarlakta területek valamelyikére irányul. Pályázatunkat elfogadták, a választott úti cél pedig ismét Erdély lett. Pályázatunk címe: Mondák és legendák Erdélyben, ami ötvözte a történelmi, irodalmi és földrajzi nevezetességeket.  Az utazást egy tájékoztató óra előzte meg, ahol a tanulók megismerték a látnivalókhoz kapcsolt mondákat, a pontos útvonalat, és a felmerülő kérdéseikre is választ kaptak.

 Az izgatott készülődés után végre elérkezett a nagy nap: május 20. A kora hajnali indulás után első határon túli állomásunk Nagyvárad volt, ahol megnéztük a híres Szent László templomot. Ekkorra már a zsámboki és a valkói gyerekek közül többen összebarátkoztak. Ezt követte egy rövid pihenő az Erdély kapujaként is nevezett Király-hágón. A csodálatos panoráma már itt rabul ejtett minket.

 

 Ezután folytattuk utunkat a Tordai-hasadékhoz, Erdély egyik legszebb és leglátogatottabb kirándulóhelyéhez. Monumentális sziklafalak, fantasztikus karsztképződmények és barlangok jellemzik és számos Szent László legenda fűződik hozzá. Innen már igyekeznünk kellett, mert közel  öt órás út állt előttünk Csíkszeredáig, ahol várt minket a székely vendégszeretet, a csorba leves és a puha ágy.

Második nap reggeli után túrázni indultunk a Homoródalmás melletti Almási- barlanghoz. A 4 km hosszú Vargyas szoros Erdély egyik leglátványosabb karsztvidéke, itt kezdődött vadregényes kalandozásunk a Vargyas patak mentén nyolc függőhídon át egészen az Almási barlangig, melyről közben meghallgattuk a Tatárjárás korabeli legendákat.

  

  Ezután, a közel öt órás gyalogtúra után, visszatértünk a szállásra, ahol megebédeltünk és rövid pihenő után ismét útra kerekedtünk, hogy ellátogassunk a közeli Csíksomlyóra.

 

A harmadik napon átszeltük a Hargitát és robogtunk az ezeréves határ felé. Mikor megérkeztünk Gyimesbükkre első utunk a 30. számú vasúti őrházhoz vezetett, ami a történelmi Magyarország legkeletibb pontja, valamint megnéztük a Rákóczi vár romjait.

 

 Ezután ismét felkerekedtünk és meg sem álltunk a Békás szorosig és az ott található Gyilkos tóig. Útközben meghallgattuk a tó kialakulásának legendáját, és már alig vártuk, hogy a saját szemünkkel lássuk ezt a ritka természeti képződményt. Itt megkóstolhattuk az igazi erdélyi kürtőskalácsot is a helyi árusok jóvoltából.

Negyedik nap reggelén indultunk hazafelé, útközben megnéztük Segesvár ma is lakott várnegyedét, valamint Déva várát. A vár falai között felidéztük Kőmíves Kelemen történetét, és gyönyörködtünk a csodás kilátásban. Déván meglátogattuk Böjte Csaba árvaházát és átadtuk az otthonról hozott adományokat.

    

Hosszú út várt még ránk Zsámbokig, de a  fáradtságot elnyomta a sok élmény, amivel gazdagabban tértünk haza. Majd miután kipihentük a fáradalmakat, tartottunk egy képes élménybeszámolót az iskola apraja-nagyjának, hogy ily módon ők is részesei legyenek ennek az izgalmas határon túli kirándulásnak.

 

Turiné Palócz Henrietta

osztályfőnök

 

 

 

Eseménynaptár

Szeptember 2022
H K Sz Cs P Szo V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2