Oldal tetejére

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
Bajza Lenke Általános Iskola
Bajza Lenke Általános Iskola
Bajza Lenke Általános Iskola
Bajza Lenke Általános Iskola
Bajza Lenke Általános Iskola

Bajza Lenke Általános Iskola Zsámbok

djBajza Lenke Általános Iskola 2116 Zsámbok, Bajza Lenke tér 17.

Telephone: +36-28-592-045

e-mail: zsambokblisk@bajza-zsambok.edu.hu

Get Adobe Flash player

Határtalanul! 2018 Kalotaszentkirályon

                Április 28-án (szombaton) indultunk Erdélybe hajnali hatkor. A busz kényelmes volt, ennek ellenére volt, aki rosszul lett.  Az út kb. 6-7 órás óráig tartott. A kalotaszentkirályi hetedikesekkel Révnél találkoztunk, és megnéztünk egy csodaszép vízesést. Persze ehhez jó sokat és jó meredeken kellett sétálnunk. A vízeséstől nem messze lévő cseppkőbarlang volt a nap fő látványossága. Csodálatosan szép volt és hihetetlen! Elég hideg volt, de vittem kabátot, úgyhogy nem fáztam. A korlátok és a lépcsők nagyon csúsztak. Az olvadás miatt nagyon magas volt a vízszint. Én ittam a „szerelem vizéből”, sőt még a flakonomba is töltöttem. A barlangban láttam denevéreket is a sok varázslatos cseppkő mellett.

Este volt egy kis buli az iskola egyik termében. Mindenki ott volt, kivéve engem, mert nem szeretem a hangos zenét és az erős fényeket, ezért nem szoktam jól érezni magam a bulikban. Bent voltam a szobámban, és gondoltam, elmegyek fürdeni, amíg senki más nem használja a fürdőt, és amíg még van meleg víz. Már lefürödtem és a fogmosásnál tartottam, amikor Szabrina berontott a fürdőbe, és izgatottan azt kérdezte:

-          Dorka, te itt vagy?

Ezután hallottam, ahogy Bálint a focipályán a nevemet kiáltozza. 

Kiderült, hogy amíg én fürödtem, az osztálytársaim bementek a szobába, és nem találtak. Futótűzként terjedt a hír, hogy eltűntem. Mindenki össze-vissza keresett: a buliban, a koleszban, az udvaron, néhányan még a faluba is elindultak utánam. Végül Szabrina megtalált a fürdőszobában, és közölte velem, hogy mindenki engem keres.

                Másnap a Vigyázót másztuk meg, bár nekem inkább „Fárasztó” volt.  Eleinte nem tűnt annak, de mégis az lett. Ötméterenként meg kellett állnom egy-egy másodpercre pihenni. Az is rátett egy lapáttal, hogy kutya meleg volt. Az viszont jólesett, mikor hógolyóztunk a tetőn. Április végén! Nem volt ott sem hideg, sőt, de a hó akkor is ott volt. Nem mindenki jutott fel az 1836 méteres hegy csúcsára. Azt hittük, már felértünk, de mégsem. A csapat „legjava” azon az úton ment le, amin fel, az a maroknyi ember meg „kis” kitérővel megnézte a fehér sziklákat. Útközben akadtunk rá a csúcsot jelző táblára. Nem volt túl messze. Nem sokkal utána megérkeztünk a fehér sziklákhoz, s lefényképeztük. Ezután szó szerint 80o –os domboldalon mentünk lefelé! Borzasztóan meredek volt! A hóolvadásnak „köszönhetően” legalább nyolc vizes átkelőhelybe botlottunk bele. Magyarul vagy nyolc kicsi patakocska folyt át az úton.

Hétfőn a rekiceli vízeséséhez mentünk. Az út kicsit hosszú volt, de egyáltalán nem meredek. A táj mesés volt! A vízesés varázslatosan gyönyörű! Miután kiélveztük a látványt, és végignéztük, ahogy Tibi beleesik a vízesésbe, elindultunk a „fehér sziklák” lábához. Ez az út már kaptatósabb volt. A „fehér sziklák” szépek voltak, az viszont nem, amit egy tavaly szeptemberi vihar művelt. Rengeteg fát láttunk kidőlve. El sem tudjátok képzelni! Mintha egy óriásokból álló csapat letarolta volna a hegyoldalt. Ijesztő volt! Este tábortüzet tartottunk és ellátogattunk a falu tájházába is. Marika néninek elénekeltük a kedvenc dalát, a Quimbytől a Most múlik pontosant…

                Kedden reggel indultunk haza. A jelenlévők többsége könnyben úszó arccal búszúzott kalotaszentkirályi barátainktól.  Hazafelé még meg akartuk nézni Csucsán az Ady emlékszobát, de mivel május elseje volt, nem volt nyitva. Aztán már csak a Királyhágón álltunk meg vásárolni, s a határ után szaladt be mindenki az első mosdóba. Az az nagyon szép volt.

 

                Nagyon jól éreztem magam, remélem, még kijutok Erdélybe!

 

Eseménynaptár

Szeptember 2022
H K Sz Cs P Szo V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2